5 beneficii ale delicioasei îngheţate

Adevărul este că am fi putut găsi 100 de motive să savurăm o înghețată în toiul verii, dar am vrut să alegem 5, legate strict de sănătatea celor care gustă un deliciu rece. Atenție însă – nu căutați în articolul nostru o scuză să devorați cupe fără număr – beneficiile de care vom vorbi se pot întoarce ușor împotriva voastră, dacă uitați atât de înțeleptul îndemn „ce e prea mult strică”.

1. Înghețata, sursă excelentă de minerale – În ea găsim calciu și fosfor de care organismul nostru are neapărată nevoie. Calciul, pe care îl conține din belșug desertul nostru estival favorit, ne face oasele mai puternice, ne ține astfel la adăpost de temuta osteoporoză și ne scade riscul de a suferi de pietre la rinichi. De asemenea, ne este de folos în situații de hipertensiune. Două cupe de înghețată înseamnă, așadar, și o porție de calciu de care avem nevoie zilnic, la orice vârstă, după cum spune cât de des are ocazia și nutriționista Mihaela Bilic.

2. Înghețata, sursă excelentă de vitamine – Știați că înghețata are din belșug vitamina A, de pildă? Nici de B-uri nu duce lipsă. O dovadă în plus că ar trebui să citiți cu o mai mare atenție etichetele și nu doar la secțiunea calorii. Valoarea nutrițională a unui produs este mai complexă decât cifrele la care ne uităm ca să nu ne îngrășăm.

Tavi-mari-inghetata_09-1024x501

3. Înghețata, apărătoarea de boli – Cu toții am auzit despre miracolele pentru organismul uman ale boabelor de cacao sau ale celor de cafea. Automat, toate aceste plusuri medicale se transferă înghețatei de ciocolată – cea adevărată, făcută cu cacao autentică sau înghețatei de cafea. Dacă o preferați pe cea de ciocolată, aflați că îi faceți un mare bine inimii – grație flavonoizilor conținuți de cacao, compuși naturali care reduc inflamarea arterelor. Dacă optați pentru ghimbir, ardei iute ori lămâie, puneți virozele pe fugă. Exact, ați citit bine, cercetătorii au stabilit de multă vreme că înghețata nu declanșează răceli, ba chiar le alină cu ingredientele potrivite.

4. Înghețata stimulează zonele fericirii din creier – Cercetătorii de la Institutul de Psihiatrie din Londra au demonstrat că îngheţata acţionează asupra centrilor plăcerii din creier. După scanarea creierului unor persoane care au mâncat îngheţată de vanilie, expeții au concluzionat că îngheţata acţionează asupra „zonelor fericirii” din creier, datorită unei substanţe numite triptofan, care se găseşte în lapte şi în frişcă – principalele ingrediente ale îngheţatei. Triptofanul ia parte la sinteza serotoninei, supranumită şi „hormonul fericirii”.

5. Înghețata ajută fertilitatea – Prin anul 2007, un studiu semnat Harvard și publicat în cea mai importantă publicație medicală din Europa pe tema reproducerii umane făcea mare vâlvă. Cercetătorii au tras concluzia că femeile care consumă două porții de înghețată pe zi sunt mai fertile decât cele care ocolesc înghețata și consumă doar lactate cu 0% grăsimi. Lactatele degresate riscă să afecteze ovulația, spun oamenii de știință, așa că femeile care sunt consumatoare de înghețată – și, desigur, de alte lactate cu conținut normal de grăsimi – au șanse mai mari să rămână însărcinate.